Sidhuvudbild

Tema: Sagoporten

Upplevelser

Att tillägna sig och nyansera innebörden i begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld. (Lpfö 98)

Vi vill uppmuntra och stimulera barnen att våga ge sig in i fantasins värd, där vill vi ge dem matematik, språkutveckling, prova på teknik och naturvetenskap, känna trygghet i olika miljöer samt händelser och träna den sociala utvecklingen.

Vår vän grodan Karl-Oskar har tagit med oss in genom den magiska Sagoporten, där vi har fått följa den röda tråden. Sagoporten kan dyka upp lite varstans, inne på förskolan, ute på gården eller ute i skogen.

Sagopedagogik01.jpg

När vi gått igenom Sagoporten fick vi möta några av hans vänner, till exempel Hattmakaren som guidade oss i sagovärden där det alltid väntar olika upplevelser.

Sagopedagogik02.jpg

Uppdrag

Vi fick träffa den smarte Mattesnubben, som gav oss kluriga matteuppdrag där vi fick lösa uppgifterna inne och ute, t.ex. vilka färger finns i skogen, hitta par, lägga mönster av naturmaterial.

Sagopedagogik03.jpg

Strax innan jul så fick vi träffa Tomtemor som hade ett fasligt bestyr, hon visade oss sin långa önskelista från alla barnen, men ve och fasa; Vi stod inte med på listan!

Så uppdraget här var bland annat att skriva och rita vår egen önskelista. Sedan fick vi vara med på olika sorters dramatisering av julsånger som vi utförde tillsamman med Tomtemor.

Sagopedagogik04.jpg

När det nya året kom så presenterade Hattmakaren oss för Isprinsessan. Hon var mycket intresserad av olika experiment. Här bestod uppdragen av experiment bl.a. av is, kallt och varmt vatten samt konstruktioner av saker som man kan se vinden i.

Sagopedagogik05.jpg

Avskedsfest

När våren närmade sig var det dags för Karl-Oskar och hans fästmö Frida att gifta sig och ge sig i väg på smekmånad, vi avslutade temat med en avskedsfest i skogen tillsammans med alla som vi lärt känna under året.

Vill du bli en laxenförälder?

Är du intresserad av att veta mer om vår verksamhet inför en eventuell framtida placering av barn på Laxen? Du är alltid varmt välkommen att kontakta oss!

Ansökan, aktuell platstillgång och fler tjänster i eBarnUngdom

Resultat från Uppsala kommuns föräldraenkät